Cumartesi, Ekim 3

Colo Colo - Universidad de Chile

Birbirlerini sevmeleri için hiç bir neden olmayan iki takımın kozlarını paylaştığı bir derbideyiz. Bu derbiyi önemli kılan nedenleri okuduğumuz,taraftarlar arasında derbi günleri yaşanan ve gece yarılarına kadar süren çatışmaları düşündüğümüz zaman;Nasıl bir derbi olduğunu ve derbi isminin hakkını fazlasıyla verdiklerini görüyoruz. Belki de bazı maçlara derbi demekle Santiago derbisi,El Clasico,Superclasico,Derby Della Capitale ve ne denirse denilsin Dünya'nın 1 numaralı derbisi olan Fenerbahçe-Galatasaray derbisine hakaret etmiş oluyoruz. Siyasi nedenler diyelim ve biraz açalım. Colo Colo,diktatör General Pinochet'nin takımı olarak geçiyor. General Pinochet,zamanında Colo Colo'nun onursal başkanlığını yapmıştır. Colo Colo'lu taraftarlar içlerinde herkesin Pinochet yanlısı olmadığını ve Pinochet'nin tıpkı diğer diktatörlerin yaptığı gibi kitleleri Futbol ve Din ile kontrol etme yolunu seçtiğini belirtiyor. Pinochet'nin esasında Wanderers(Valparaiso) taraftarı olması da Colo Colo'yu sadece ülke çapında sevilen takım olduğu için kullandığını kanıtlar nitelikte. Pinochet'nin Universidad de Chile stadında yaptıklarının(farklı görüşlülere işkence,tecavüz v.b) tarihe kara bir leke olarak işlendiğini de belirtelim. Tüm Colo Colo'luların Pinochet'yi desteklemediğini söylemiştik.Aynı zamanda Universidad de Chile taraftarı olupta Pinochet yandaşı olanlarda var.
Universidad de Chile,Şili Üniversitesi öğrencileri tarafından 1927'de kuruldu ve 1980 yılında Üniversite ile kulübün organik bağı kalktı. Los de Abajo (Alt Taraftakiler) ateşli tribün gruplarına verilen isim. Stadları olan Estadio Nacional de Chile'de alt kısımda giriş kapısının olduğu yere konuşlandıkları için bu ismi(Los de Abajo) aldılar. Kısaca La U da denilen takımın taraftarları genelde sosyalist görüşlülerden oluşmakta. Ancak siyasete girmekten de pek hoşlanmıyorlar. Yükselişte oldukları ve altın çağlarını yaşadıkları zamanlar,1973 yılının Eylül ayında Pinochet'nin sosyalist lider Allende'yi devirmesiyle birlikte sonlanmış durumda. Ekonomik durumları da takımla aynı paralelde düşüşe geçti. Ancak o kötü günlerde bile takıma desteğini kesmeyen taraftar kitlesine sahipler. Düşüşleriyle birlikte zamanında ikinci ligi de gördüklerini belirtelim.
Colo Colo ise 1925'te bir barda kuruldu. Simgeleri Mapuche kızılderilisi. Ateşli tribün gruplarına Garra Blanca(Beyaz Pençe) ismi verilmiş. Pinochet'nin takımı olarak anılmaktan rahatsız durumdalar.Pinochet'nin devirdiği sosyalist lider Allende'yi sevdiklerini söylemeleri de rahatsızlıklarının teminatı.
Los de Abajo'nun sitesine girerseniz göreceğiniz derbi afişi...
Santiago Derbisi bu akşam saat 23:00'de Estadio Monumental David Areallano'da...

düzenleme: Oynanan maçı Colo Colo 57.dakikada attığı golle 1-0 kazandı

Yazımın belli kısımlarında arşivimde bulunan bir Four Four Two dergisi sayısından da yararlandığımı belirteyim. Takımlar,özellikle de gruplarla ilgili anlayabileceğimiz dilden kaynakların fazla bulunmaması yazım süresini normal bir yazıya göre biraz uzattı.
4-4-2 bile bazı bilgileri doğal olarak Wikipedia'dan(Esp) almış(gibi gözüküyor). Yazıyı bulursanız okumanızı tavsiye ederim. Gidip yerinden aktarılmış bilgiler,grup üyeleriyle yapılan konuşmalar...

Los de Abajo(Universidad de Chile)

La Garra Blanca (Colo Colo)

La U

Colo Colo - Boca maçından...

Los de Abajo


Adını Mapuche reisinden alan Colo Colo için zekice düşünülüp hazırlanan iki güzel çalışma...

Hiç yorum yok: