Cumartesi, Temmuz 2

Copa America 2011

 
Copa America 2011 bugün sabaha karşı oynanan Arjantin-Bolivya maçıyla birlikte başladı. Arjantin'in ev sahipliğini yaptığı turnuva, yaz aylarının futbol adına sıkıcı olan havasını biraz olsun dağıtacak gibi gözüküyor. Copa America'nın tarihine geçmeden önce maçların A Haber'den naklen yayınlanacağını ve yayın akışını yazının sonuna eklediğimi belirtmek isterim. 

Copa America, CONMEBOL (Güney Amerika Futbol Konfederasyonu) üyesi 10 ülke (Arjantin, Brezilya, Bolivya, Kolombiya, Ekvador, Paraguay, Peru, Şili, Uruguay, Venezuela) ve üye olmayan 2 ülkenin davetli katılımıyla birlikte 12 takımla oynanır. İlk olarak 1916 yılında düzenlenen turnuvada, yine Arjantin ev sahipliği yapmıştır ve şampiyon, finalde Arjantin'i mağlup eden Uruguay olmuştur. Turnuvanın en önemli takımları, en çok şampiyonluk yaşayan Arjantin (14), Uruguay(14) ve Brezilya (8)'dır. Arjantin ve Uruguay'ın en çok şampiyonluk elde eden takımlar olmasına rağmen Arjantin 1993, Uruguay ise 1995'ten beri bu kupaya hasret kalmışlardır. Brezilya ise 1997'den bu yana kazandığı 4 kupa ile son yılların en başarılı takımı konumdadır. Turnuva'ya en çok ev sahipliğini bu seneki ile beraber 9. kez Arjantin yapmaktadır. CONMEBOL üyesi olmayıp şimdiye kadar turnuvaya özel davetle katılan takımlar: Kosta Rika (2011), Honduras, Japonya, Meksika (2011) ve ABD'dir. Turnuva başladığı yıllarda her yıl düzenlenmiş, ardından Dünya Savaşları ve bazı özel durumlarla birlikte sekteye uğramış ve genelde 2 yılda bir düzenlenmiştir. Günümüzde ise 4 yılda bir düzenlenmektedir. Son şampiyon 2007'de Venezuela'da finalde Arjantin'i 3-0 ile deviren Brezilya olmuştur. Belki gereksiz bir ayrıntı ancak vermek isterim; Turnuva'da çalıştırdığı ülkeyi şampiyon yapan tek Güney Amerikalı olmayan hoca Peru'yu çalıştıran İngiliz Jack Greenwell. 

Copa America Grupları

14 Temmuz günü sona erecek grup maçlarının ardından, 16 ve 17 Temmuz'da Çeyrek finaller, 19 ve 20 Temmuz'da ise yarı finaller oynanacak. 3.lük maçı 23 Temmuz günü oynanırken, bir gün sonra El Monumental'de Copa America sahibini bulacak.
 
A Haber Copa America Yayın Akışı
 -görsele tıklayınız- 

Hiç yorum yok: