Pazar, Temmuz 10

Derbiyi Beklerken #Fla -Flu

FLA-FLU... Brezilyalı gazeteci ve yazar Mario Filho'nun Flamengo - Fluminense derbisine atfettiği, dünyaca da bu şekilde kullanılmasını sağlayan kısa ama köklü bir kısaltma. İlk olarak 1911 yılında Fluminenseli 9 futbolcunun Flamengo'nun futbol takımına geçip meşin yuvarlağa isyankar bir falso vermesiyle başlayan ezeli rekabet, günümüzde de ateşini korumakta. Peki bu rekabeti besleyen ne oldu? Fluminense ile Flamengo'nun taban tabana zıtlaşmasının nedeni, Fluminense'nin elit ve zengin tabakayı, Flamengo'nun ise daha çok arka sokakları, genelinde yoksul halkı temsil etmesidir. Sırf bu sebeplerden dolayı bile Flamengo'nun dünya çapında binlerce destekçisi bulunmakta. Zico, Romairo, Edvaldo Alves, Junior, Adilio gibi efsane isimler de Flamengo'da top koşturmuş ve renklerine futbolsever bağlatmış isimler. 
  
Ezeli rakipler arasındaki maçlar Maracana'da oynanıyor. 1950 yılında bu stad 200 bin (194.854 resmi rakam) seyirci barajını görerek bir rekora imza atmıştı. Bahsi geçen maçta Brezilya, Uruguay karşısında 2-1'lik yenilgiye uğramıştır. Ligdeki seyirci rekoru ise 12 Aralık 1963 günü bir Fla-Flu derbisinde kırılırken, resmi olmayan rakamlara göre 194.603 (Resmi rakam: 177.656) seyirci bu derbiyi canlı olarak takip etmiştir. Bu derbilerde 100 bin barajı defalarca aşılmıştır. Brezilyalılar, vefatından sonra -bahsi geçen- Fla-Flu kısaltmasını futbol alemine kazandıran gazeteci ve yazar Mario Filho'nun ismini Maracana stadına vererek ismini sonsuza dek yaşatma adına büyük bir adım atmışlardır.

Derbilerde Flamengo'nun 135-119'luk üstünlüğü bulunmakta iken, taraflar 123 kez de  sahadan eşitlikle ayrılmışlardır. 
An itibariyle, 9. hafta maçları oynanan Brezilya liginde Fla yenilgisiz 3. sırada bulunurken, Flu 10. sırada.
Bizim gönlümüz tabii ki Flamengo'dan yana. Zico ve Boca sevdirmiştir Flamengo'yu bizlere. İyi şanslar dileyelim, maç Fla'nın olsun. Derbi saat 22:00'de.
Fla-Flu derbisinden (Maracana)
 FLA!
 FLU

Hiç yorum yok: