Cuma, Ağustos 12

2014 Dünya Kupası Eleme Grupları

Yaz okulunu da geride bırakıp tekrar sizlerle birlikteyim. Geride kalan süre zarfında 2014 Dünya Kupası eleme gruplarını belli eden kura çekimi Rio De Janeiro'da yapıldı. Bu kura, dünya çapında 5 bölgenin 2014 adına kaderini belli edecek grupları belirledi. Afrika ve Amerika (Orta,Kuzey) gibi bölgelerde gruplar tam olarak(tüm isimler) belli olmadı. Örneğin, Kuzey-Orta Amerika bölgesinde 3 grup bulunuyor ve her grupta mücadele edecek 2 takım belli iken, diğer 2 takım yapılacak bir ön eleme turnuvasının ardından esas gruptaki yerini alacak. Afrika'da ise esas gruplarda yerini alan takımların dışında kalan 12 takım, 24 takımın arasında oynayacağı elemelerin ardından esas gruplara yerleşecek. Asya'da da benzer bir durum söz konusuydu ancak onlar ön elemelerini daha önce oynadılar. Küçük takımlar için bu bölgelerde durum biraz karışık ve zorlu olabiliyor. Avrupa ve Güney Amerika'da ise herhangi bir ön eleme söz konusu değil. Takımlar direkt eleme gruplarına yerleştiriliyor. Bölgelerdeki takım sayıları eleme-ön eleme durumunu etkileyen en önemli faktörlerin başında geliyor. 
Eleme gruplarına göz atacak olursak; 
Güney Amerika, her zamanki gibi kemikleşmiş lig usulüne devam ediyor. Bilindiği üzere Dünya Kupasına giden bu lig'te Arjantin, Bolivya, Şili, Kolombiya, Ekvador, Paraguay, Peru, Uruguay ve Venezuela bulunmakta. Brezilya ise ev sahibi olduğu için turnuvaya direkt katılıyor. 
Asya Grupları
A: Çin, Ürdün, Irak, Singapur
B: Güney Kore, Kuveyt, B.A.E, Lübnan
C: Japonya, Özbekistan, Suriye, Kuzey Kore
D: Avustralya, Suudi Arabistan, Umman, Tayland
E: İran, Katar, Bahreyn, Endonezya
Avrupa Grupları ve tahminler
Avrupa’dan Dünya Kupasına ilk aşamada 9, Play Off’lardan gelen 4 takımla birlikte toplam 13 takım katılıyor. Biraz daha detaylandıracak olursak; Avrupa elemelerinde 9 grup mevcut. Bu 9 grupta ilk sırayı alan takımlar doğrudan Brezilya yolcusu olacak. Ardından bu 9 gruptaki en iyi 8 ikinci takım arasında Play-Off mücadeleleri yaşanacak. Buradan da 4 takım Brezilya vizesi alarak bu müthiş heyecana yerinde tanıklık edecek.  
 
Grup yorumlarını şimdiden yapmak pek akılcı olmasa da ülkelerin futbol kültürlerinin 2 senede çok fazla değişmeyeceğini varsayarak bazı öngörülerde bulunabiliriz.

A: İskoçya, Makedonya, Galler, Belçika, Sırbistan, Hırvatistan
En zor gruplardan biri olarak göze çarpıyor A grubu. 1.torbadan gelen isim Hırvatistan olmasına rağmen her takımın biribirinden puan alabileceği belki de tek grup. Tahmin yapmak oldukça zor. 

B: Bulgaristan, Ermenistan, Malta, Çek Cumhuriyeti,Danimarka, İtalya 
A grubuna oranla bazı şeylerin daha rahat söylenebileceği bir grup. İtalya-Danimarka-Çek Cumhuriyeti arasında geçecektir vize savaşı. İtalya böyle bir kura çektiği için kendisini şanslı saymalı. Eğer ki, gruba yükselişte olan bir ekol gelmiş olsaydı, işleri ciddi anlamda zorlaşabilirdi. Ben direkt gideceklerini düşünüyorum. Buna rağmen ülke futbolundaki düşüş devam ettiği takdirde sıkıntı yaşayabilirler.

C: Avusturya, Fareo Adaları, Kazakistan, İrlanda Cumhuriyeti, İsveç, Almanya
Daha şimdiden Almanya, Brezilya vizesini aldı diyebiliriz. Avusturya ve İrlanda Cumhuriyeti gibi takımlar İsveç'ten puan yada puanlar alabilecek güçteler. Ancak buna rağmen İsveç'e Play-Off yolu gözüküyor.
D: Macaristan, Romanya, Estonya, Andora, TÜRKİYE, Hollanda
Gelelim ülkemizin de yer aldığı D grubuna. İşi hep son dakikalara bırakan millilerimiz için zor sayılabilecek bir kura diyebiliriz. 
Macarlar, 2012 elemelerinde de Hollanda ile aynı grupta mücadele etmeye devam ediyorlar ve İsveç'in 3 puan arkasında 3.sıradalar. Son yıllarda kendilerinden küçük gözüken isimlere karşı sürpriz puan kayıpları yaşamazken, büyük takımlara karşı şansları tutmuyor. 2012 elemelerine çok kötü bir başlangıç yapıp son maçlarda toparlanmaya çalışan Romanya'nın da son yıllardaki düşüşü ve istikrarsız sonuçları göze çarpıyor. Romenlere ve Macarlara puan kaybetmezsek grup ikinciliği adına bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum. Ama her seferinde neden direkt katılamıyoruz sorusu da akıllara gelmiyor değil. Hollanda'yı 1997'de en güçlü zamanlarında mağlup etmişliğimiz varken, neden tekerrürü olmasın diye sormadan edemiyoruz.  

E: İsviçre, Arnavutluk, Güney Kıbrıs, İzlanda, Slovenya, Norveç
1.torbadan gelen takımın Norveç olduğunu düşünürsek A grubuyla benzerlik taşıyan bir grup. İsviçre akılcı olursa lider olarak Brezilya yolcusu olabilir.

F: Lüksemburg, Azerbaycan, İrlanda, İsrail, Rusya, Portekiz,
Portekiz ile Rusya arasında geçecek bir liderlik yarışı olacaktır. İsrail'in alacağı puanlar grubun kaderini etkileyebilir.

G: Liechtenstein, Letonya, Litvanya, Bosna Hersek, Slovakya, Yunanistan, 
Bosna ve Slovakya, Yunanistan'ı liderlikten edip, ilk iki sırayı paylaşabilirler. Yunanistan eski günlerinden bir hayli uzakta bir görüntü çiziyor.

H: San Marino, Moldova, Polonya, Ukrayna, Karadağ, İngiltere 
İngilizler bir şok daha yaşamak istemiyorlarsa bu grupta dikkat etmek zorundalar. Herhangi iki takımın sivrilmesi onlara Play-Off sıkıntısı yaşatabilir.

I: Finlandiya, Gürcistan, Beyaz Rusya, Fransa, İspanya
Almanya gibi İspanya'da şimdiden Brezilya vizesi almış sayılabilir. Ancak, Fransız futbolundaki çıkışın milli takıma yansıma ihtimalini de göz önünde bulundurmak gerekir. Gidecek isimler belli.

Takvime yazılması gereken tarihler;
7 Eylül 2012 - 15 Ekim 2013 : Grup eleme maçları
12 Haziran ve 13 Temmuz 2014 : Dünya Kupası heyecanı

Hiç yorum yok: