Pazartesi, Kasım 14

Lev Yashin (1929-1990)

Lev Ivanovich Yashin, 1929 yılında o zamanki adıyla Sovyetler Birliğinde, işçi bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. 2.Dünya Savaşı sırasında Ordu Fabrikasında yer almış ve futbolla burada, 12 yaşındayken tanışmıştır. Ordu Fabrikası adına top koştururken, Dinamo Moskova onu genç takımına davet eder. Yashin efsanesi böylelikle gün yüzüne çıkma fırsatı bulmuştur. Yıllar geçer ve o, A takıma kadar yükselir. Efsanesi, çevikliği ve refleksleriyle siyah formasında vücut bulur. Yashin'e Kara Ahtapot, Kara Panter gibi lakaplar takılır, ama hiç birisi ona Kara Örümcek kadar yakışmamıştır. Siyah formayı rakiplerini korkutmak için giydiğini (giydirildiğini) ve maçlara sert bir içki içerek çıktığını belirterek başarısının sırrını açığa vurmuştur.
İşçi kökeni, çevresi ve Sovyetler Birliğine olan bağlılığı ona devrimci bir kimlik kazandırmıştır. İşte o, devrimi futbolda kalecilik mevkiinde yaparak tarihe geçmiştir. Klasik kalecilik anlayışına karşı çıkmış ve oyuna müdahil olan, daha aktif bir kalecilik akımı başlatmıştır. Kalesinden çıkan, arkadaşlarıyla konuşan, topu oyuna çabuk sokan, pozisyona daha önceden müdahele eden, iyi yer tutan ve buna benzer bir çok özelliğe sahip günümüzdeki kalecilik anlayışının büyük bir bölümü onun eseri sayılır. Ancak şunu da belirtmek gerekir Lev Yashin, Bulgar kaleci Apostol Sokolov'un oyun tarzından ve çıkışlarından çok etkilenmiştir. Aynı zamanda sırasını beklediği, hocası olarak gördüğü Alexei Khomich'i de her zaman saymış ve kendisini büyük göstermeye çalışmamıştır.
Lev Yashin'in çıkışı rahat ve çabuk olmamıştır. Dinamo'daki ilk yıllarında, o zamanlarda kaleyi koruyan bir başka büyük isim Alexei Khomic'ten forma kapmaya çalışmış, fırsat bulup kaleye geçtiği ilk deneyimlerini ise iyi değerlendirememiştir. Özellikle yediği ilk golün rakip kalecinin degajı ile olması eleştiri oklarının üzerine gelmesine neden olmuştur. Bu olay üzerine bir süre daha yedek olarak görev bekleyen Kara Örümcek, sahadaki mücadeleci ruhunu geleceği için de göstererek kendisini gelmiş geçmiş en iyi kalecilerden biri, hatta belki de en iyisi yapacak bir başarı öyküsüne imza atmıştır.
Kulüp olarak sadece Dinamo Moskova forması giymesi sadakatin yanı sıra istikrarının da bir  göstergesi olmuştur. 1941 yılında başlayan profesyonel futbol kariyeri 1971 yılında giydiği 326. kulüp forması ile son bulmuş, bu 326 müsabaka sonunda, 5 lig şampiyonluğu, 3 Sovyet Kupası şampiyonluğu görmüş, ayrıca Dinamo'nun buz hokeyi takımıyla da yine kaleci olarak bir kupa şampiyonluğu yaşamıştır. 
1954 yılında devraldığı Sovyetler Birliği formasını 78 kez ıslatmıştır. 1967 yılında milli takıma veda ederken, bir Dünya Kupası Yarı Finali (1966), bir Avrupa Futbol Şampiyonası Şampiyonluğu (1960) ve ikinciliği (1964) görmüştür. 1956'da ise Olimpik Altın Madalya (1956) kazanmıştır. 
Takım başarılarının yanında kişisel başarıları da bulunan Lev Yashin, Sovyetler Birliğinde Yılın Kalecisi ödülüne 3 kez layık görülmüştür. Avrupa'da Yılın Futbolcusu "Altın Top" (ki bu bir kaleciye verilen ilk ve tek 'Altın Top'tur), Olimpik Madalya, Lenin Nişanı, FIFA Özel Ödülü, Rusya'nın En İyi 50 Oyuncusu gibi bir çok ödülle onurlandırılmıştır.

Jimmy Greaves & Lev Yashin
Eusebio & Yashin
Yashin & Pele

"Yuri Gagarin'i uzayda görmekten daha iyi bir şey varsa, o da iyi bir penaltı kurtarışıdır. 
Lev Yashin
"Dünyanın en büyük iki kalecisi vardır. Biri Lev Yashin'dir. Diğeri ise Manchester City'de oynamış olan Alman çocuk (Bert) Trautmann."


Lev Yashin, aktif futbol yaşantısında 812 maça çıkmış, 150'den fazla penaltı kurtarmış ve 270 maçı gol yemeden tamamlamıştır. Yashin, maçlarda ona gol atan futbolcuların ondan özür dileyecek kadar saygı değer, kendisine uzak mesafeden gol atan Beckenbauer'in yanına kadar gidip onu kutlayacak kadar da amatör centilmenliğine sahip bir isim olduğunu herkese göstermiştir.  
Hayatı başarılarla dolu bu büyük isim, 1986 yılında daha önceden yaşadığı bir diz sakatlığı nedeniyle bir bacağını kestirmek zorunda kalmış ve 1990 yılında bu ameliyata bağlı olarak hayata gözlerini yummuştur. 1994 yılından beri Dünya Kupasının en iyi kalecileri Yashin Ödülü ile onurlandırılır. Yashin'in mezar-anıtı bir çok Rus (Sovyet) sanatçı ve sporcunun istirahat ettiği Vagankovo Mezarlığı, Moskova'da bulunmakta ve her yıl çoğunluğunu Dinamo Moskovalıların oluşturduğu kişiler tarafından ziyaret edilmektedir.

Hiç yorum yok: