Neden orası burası değil de futbolu fazla gelişemeyen; NBA,Amerikan Futbolu ve Beyzbol'un etkisinden kurtulamamış bir ülke(yi seçtin) diye soracak olursanız, bir kaç hafta sonra oralarda bulunacak olmam münasebetiyle böyle bir seri yapma kararı aldım diyebilirim. Okulda finaller de geldi çattı gerçi nereye seri yapıyorum diye de düşünmedim değil. Neyse,işim doğu kıyısında olacağı için Doğu Konferansı'nı derince olmasa bile yüzeysel olarak incelemeyi düşünüyorum.
Major League Soccer'a genel bir giriş yapacak olursak; İlk olarak ligin ABD-Kanada ortak futbol ligi olduğunu ve Kanada'yı sadece Toronto'nun temsil ettiğini belirtelim.
Bu sezon doğu konferansında bulunan takımlar görselde de göreceğiniz üzere; Toronto FC,Philadephia Union,New York Red Bulls,New England Revolution,Kansas City Wizards,D.C United,Columbus Crew ve Chicago Fire. MLS'in en başarılı takımı 4 MLS şampiyonluğuyla Washington temsilcisi D.C. United (Takımın bir de CONCACAF şampiyonluğu bulunuyor)
1996 yılında kurulan MLS'in bünyesindeki takımlar genel itibariyle maddi açıdan güçlü durumda,transfer bütçeleri de oldukça yüksek. Ligi bir bütün olarak düşünecek olursak,Batı Konferansı takımlarından LA Galaxy, Beckham gibi bir yıldızı bahsettiğimiz maddi güçle transfer edebilmiştir,tabii sadece para değildi orada olay o ayrı. MLS öncesinde de Pele gibi bir yıldız ülke futbolunun gelişimi ve reklamı amacıyla transfer edilmiş ve New York Cosmos takımında oynamıştır. Hristo Stoichkov(Chicago Fire ve D.C United),Roberto Donadoni (MetroStars),Blanco,Fredrik Ljungberg(Seattle Sounders) gibi isimler de Amerika'da top koşturmuş ve koşturan tanınmış yabancı isimlerin başında geliyor.
MLS'de ilk resmi karşılaşma 6 Nisan 1996'da San Jose Clash ile D.C United arasında oynandı ve maçın tek golünü atan San Jose'li Eric Wynalda lig tarihinin ilk golcüsü olarak kayıtlara geçti.
Ayrıca Amerika'da futbol dediğimiz zaman akla ilk gelen nedir? Genelde ayda yılda bir özetlerine rastladığımız,Amerikan futboluna ait saha çizgilerini üstünde barından sahalarda gerçekleşen mücadeleler ve yazıda da belirttiğim gibi Beckham ve Pele... Hazır stad demişken,ülkede bahsettiğimiz FUTBOL adına yapılan ilk stad 20bin kişilik kapasitesiyle Columbus Crew Stadı'dır.
Futbola çok yakın olamayan bu topraklarda futbol adına shootout gibi ilginç,sokakta çocukların bazen kendi uydurdukları kurallara benzeyen bazı uygulamalarda yok değil. Shootout,zamanında seri penaltı atışları yerine kullanılan bir uygulama; Oyuncu topu orta sahadan sürerek getirir ve vuruşunu yapana kadar istediği kadar sürme hakkına sahiptir. Kaleci ile karşı karşıya kalınır ve...
Futbola olan ilgileri gün geçtikçe çok fazla olmasa bile artan Amerikalılar ne olursa olsun endüstriyel futbol cehenneminden çıkamayacak gibi gözüküyor.
Amerika'da ne kadar az ilgi çekse de futbol,U.S Open Cup ülkenin en eski spor turnuvalarından biri özelliği taşıyor.
Takımların dağılımı -görsele tıkla-
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder