Pazartesi, Haziran 27

River Plate Küme Düşme Hikayesi

Nasıl becerdiniz diye sormayacağım. Çünkü pek ihtimal vermesem de -takip ettiğimiz kadarıyla- olası bir şeydi. Perşembe'nin gelişi Çarşamba'dan belliydi başka bir deyişle. Nasıl olduğunu özetleyecek olursak; River,geçtiğimiz 5 sezonu 20. (Boca'nın şampiyon olduğu sezon), 8., 14., 13., 4. ve geçtiğimiz sezon ise (Clausura) 9. sıralarda bitirdi. Küme statüsü ise şu şekilde; Takımların son 6 sezonda yani 3 yıl boyunca topladıkları puanlar, oynanan maç sayısına bölünüyor ve belirlenen ortalama puanlarla bir puan durumu oluşturuluyor. Bu puan durumuna göre 19. ve 20. sırada olan takımlar doğrudan küme düşüyor. 17. ve 18. sıradaki takımlar ise Arjantin'in 2.ligi olan Nacional B'yi 3. ve 4. sırada bitiren takımlarla Play-Out eşleşmeleri yapıyorlar. Bu eşleşmeler dahilinde ortalama puan durumunda 17. sırada olan River Plate, Nacional B 4.sü Belgrano ile eşleşiyor, ilk maçı Belgrano evinde 2-0 kazanarak El Monumental'e sağlam bir avantajla gidiyordu. Korkuyu derinden hisseden River maçta golü erken bulsa da 61.dakikada Belgrano'nun beraberlik golüyle işi iyice zora sokuyor, 70.dakikada kaçan penaltı da cabası oluyordu. Maçta başka gol sesi çıkmayınca 110 yıllık geçmişe sahip River Plate, doğruca Arjantin 2. ligi Nacional B'nin yolunu tutuyordu. Böylelikle Arjantin Futbol Ligi'nde piramidin en üst seviyesi olan Primera Division'da şimdiye kadar hiç küme düşmemiş takım sayısı 3'ten 2'ye (Boca ve Independiente) düşüyor, El Superclasico'ya da lig tarihinde verilen en uzun ara için zaman işlemeye başlıyordu. 
River Plate'in düşmesine sevinecek olurken, tam 3 yıl boyunca el Superclasico'yu izleyemeyecek olmanın garip hüznünü yaşıyorum açık konuşmam gerekirse. Kim bilir Dünya'nın dört bir yanından kaç futbol sever o sene önümüzdeki sene diyerek el Superclasico'ya gitme hayalleri kuruyordu. Hayallerin hepsi okyanusların derin sularına gömüldü. 3 yıla kim öle kim kala... Önümüzdeki 3 yıla olmasa da El Superclasico'ya gitme planları yapan birisi olmam bu düşüncelerimi pekiştiren ögelerden.
Şahsım adına desteklediğim bir takımın ezeli rakibinin küme düşüşüne de ilk defa şahit oldum. Futbolseveler Barcelona ve/veya Lazio'nun düşüşüne tanıklık edebilecekler mi acaba. Herkes ezeli rakibinin düşüşünü kafasında kurgular ama nasıl bir duygu olduğunu bilmezdi ama dün buna pek çoğumuz tanıklık ettik...
River Plate taraftarları önümüzdeki 3 yıl boyunca belki tarihlerinde bir daha yaşamayacakları bir sınavdan geçecekler,zor iş.

4 yorum:

comandante1903 dedi ki...

her şey iyi güzelde 3 yıl beklemek zorunda değiliz ...bir alt lige düşen veya bir üst lige çıkan takımlar yani ligin yeni takımlarının ortalamaları 6 sezonluk alınmıyor..apertura ve clasurada topladığı 2 sezonluk (1 sene) ortalama yeterli oluyor..

B. dedi ki...

Bilgi için çok teşekkür ederim. Ancak farklı kaynaklardan farklı bilgilere ulaşmaktayım. Yabancı kaynaklara baktığımda sadece Copa Libertadores ve Copa Sudamericana için 2 sezona (1 yıl) bakıldığı yazmakta. Küme düşme adına pek bir bilgiye ulaşamadım. Küme düşme de dediğiniz gibiyse. 3 yıl (6 sezon) esprisi nereden çıktı onu anlayamadım. Biraz daha araştırayım bir bilgiye ulaşırsam paylaşacağım.

FORZA dedi ki...

Küme düşme 3 yıl ortalamasına bakılarak alınır ve önümüzde 3 yıl River'ı göremeyeceğiz. Ama federasyonda bazı dedikodular var bu durumlarla ilgili onuda belirtelim.Ama bu durum değişmesse en az 3 yıl boyunca River'ı göremeyeceğiz ki daha fazlada olabilir

B. dedi ki...

Net bilgi için teşekkür ederiz Forza Argentina.