Pazar, Temmuz 22

Maç Günü: Eskişehirspor - St.Johnstone

TD
Eskişehir'in Avrupai bir şehir olduğu söylenir hep. Bunda en büyük etkenin Yılmaz Büyükerşen'e ait olduğu da taraflı tarafsız herkes tarafından kabul görmektedir. Büyükerşen'in güzel sanatlara, şehirciliğe, eğitime olan yaklaşımları şehirde farklı bir kültür yaratarak, medeni bir toplum modelinin örneklerini veriyor bize. Bu açıdan çok hoşuma gider Eskişehir kenti. Odunpazarı evleri, Porsuk çevresi, Barlar sokağı -Ankara'da göremeyeceğiniz Happy Hours fırsatları-, Sazovası, Çiğ Böreği... Ve takımını bu kadar sahiplenen şehir insanına yakışmayan bir stadı...  
19.07.2012 sabahı Ankara'dan tren ile çıktık yola, 1,5 saat sonra indik Eskişehir garına. İlk durağımız Eskişehirspor Store oldu, St. Johnstone maçına özel hatıra atkımızı aldık, alırken şehirdeki ilk deplasman yolcularına da mağazada rastladık altlarına giydikleri yerel kıyafetleri olan kiltleriyle. Sokaklarda formaları ve biradan kızarmış suratlarıyla güzel bir dünyadan deplasmanın tadını çıkartıyorlardı. İçip bira perisi ile özlem giderdiğimiz mekanlarda genci de vardı yaşlısı da. Yıllar sonra bir Avrupa maçı oynayacak olmanın keyfini yaşıyorlardı. Eskişehir halkı da 1975-76 sezonundan bu yana çektiği Avrupa özlemini kimi zaman İskoç misafirlerine tebessüm ederek, kimi zaman onlarla kolkola, kimi zaman karşılıklı tezahüratlar yaparak gideriyorlardı. İki taraf da bu günü bekliyordu, mutluydular... 
Kısacası gün boyu futbol keyfi yaşadım sayelerinde, Fenerbahçeli olmam kimseyi rahatsız etmedi, sokaklarda futbol kültürünü yaşıyorduk çünkü. 
Erken saatte son Ankara seferini yapan dönüş treni ve bir gün sonra beni bekleyen mesaim nedeniyle karşılaşmayı izleyemedim maalesef. Koymadı değil! Ama bu güzel gün için Eskişehir halkına ve St.Johnstonelulara teşekkürü bir borç bilirim.
Peki ya Kimdir St.Johnstone?
İskoç krallarının tac giyme törenlerinin yapıldığı Perth şehrinin takımı olan St. Johnstone, 1884 yılında kuruldu. Adını ise Perth şehrinin Orta Çağdaki isminden aldı. Maçlarını 10,456 kişilik McDiarmid Park Stadında oynuyorlar. An itibariyle İskoçya Premier Liginde bulunan 12 takım arasından şampiyonluk sevinci yaşayamayan 4 takımdan birisi konumundalar. 
Oynayan bir Fransız bir de Hollandalı hariç bütün takım Britanya sınırları içerisinden.  Tarihlerinde bir futbolcu transferi için ödedikleri rekor ücret 1998 yılında Blackburn Rovers'tan aldıkları, Callum Davidson için harcanan £1.750.000.
19 Temmuz tarihinde oynanan Avrupa Ligi 2.tur ilk maçında Eskişehir deplasmanından 2-0'lık yenilgiyle ayrılarak, tarihlerinde 3. kez boy gösterdikleri Avrupa arenasına pek de iyi sayılmayacak bir başlangıç yaptılar. 

St.Johnstone, İskoçya Premier liginde evinde en farklı mağlubiyete uğrayan (7-0) takım olabilir. Aynı zamanda bir sezonda en az gol atan (24) takım da, ama o günden sonra Eskişehirlilerin ve benim kalbimde ayrı bir yerleri olacak.

Hiç yorum yok: