Cuma, Ağustos 10

Spartak Moskova'nın Diğer Yüzü

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi Play-Off turunda karşılaşacağı Spartak Moskova, adını Antik Roma İmparatorluğu'na karşı kölelerin isyan ve direnişini simgeleyen Trakyalı önder Spartacus'ten alır. Özellikle Sovyetler Birliği döneminde bu kimliğine daha çok sahip çıkan ve işçilerin -sendika- takımı olan Spartak Moskova'nın sola yakın olan kimliği, günümüzde kulübün milyarder başkanı Leonid Fedun'un cüzdanı ile tezat oluşturmaktadır. Kulüp ile yakından ilgilenen Fedun, Lukoil hisselerinin %9'una,  IFD Kapital'in de yarı hissesine sahiptir. Günümüz endüstriyel zırvasında kulüp finansal yönden Fedun sayesinde ayakta duruyor. Ancak finansal gücün kulübe başarı adına bir şey getirdiğini söylemek pek de mümkün değil. Taraftarlar 2001 yılından bu yana şampiyonluk hasreti çekiyor. 
Şimdi biraz geriye giderek kulübün yakın tarihi ile ilgili bir kaç kelam edelim. 26 Aralık 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1992 yılında kurulan Rusya Premier Ligi'ni domine eden Spartak Moskova, 10 sezonda 9 şampiyonluk sevinci yaşayarak büyük bir başarıya imza atmıştı. Bu başarıdaki en büyük pay bir efsaneye aitti. O efsane, 1993-2002 yıllarında Spartak'ta hem antrenörlük hem de başkanlık görevi yapan, aynı zamanda kulüpte 1976-83 yılları arasında top koşturmuş olan Oleg Romantsev'di. Bir tarafta Spartak soyunma odasının kokusu yüreğine işlemiş ve Spartak'ı dönem Rusya'sının en güçlüsü yapan Romantsev, diğer tarafta ise mafyanın karanlık yüzü Andriy Chervichenko (2003-04) ve 2005 yılından günümüze kulübün başkanı olan Leonid Fedun; Bir tarafta şampiyonluklar diğer tarafta ise şampiyonluğa hasret yıllar...
Spartak Moskova'yı Rusya'nın en iyisi yapan bir diğer önemli faktör ise kuşkusuz Sovyetler Birliği dönemindeki Dinamo Kiev-Spartak Moskova çekişmesiydi. Rakip, hem Avrupa'da hem de Sovyet liginde bilim adamları tarafından maçlara hazırlandığı efsaneleri anlatılan dönemin Dinamo Kiev'iydi. İki kulübün çekişmesinde bir adım önde olan taraf ise Dinamo Kiev oldu. Buna rağmen, aralarında oynadıkları 130 maçta Spartak Moskova'nın skor üstünlüğü bulunuyor. Ancak, başarı anlamında ikinci planda kalan Spartak, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte kendisini Rusya'nın en güçlü takımı koltuğunda bulacaktı. 
O güne kadar 117 kez karşılaşan ezeli ekipler, lig lağvolduktan sonra sadece 4 kez resmi olarak (Şampiyonlar Ligi) karşı karşıya gelebildi. Son karşılaşmaları ise 12 Şubat 2012 tarihinde gerçekleşen bir hazırlık maçı oldu. Dinamo Kiev'in yanı sıra Dinamo Moskova da Spartak'ın ezeli rakipleri arasında yer almaktadır. Spartak'ın Sovyetler zamanından gelen taraftar kültürü günümüzde de devam etmektedir.
Rekabet demişken; Spartaklılar'ın CSKA, Dinamo ve Lokomotiv Moskovalılar ile yakınlaştıkları tek an, votka şişesi ve yumruk haricinde herhangi bir zavazingo kullanmanın terso düştüğü, eşit sayı ile katıldıkları kavga anlarıdır. Moskova'da Spartak'ın her türlü derbi kombinasyonu küçük çaplı, eşitlikçi bir savaşı da beraberinde getirir. St.Petersburg'ta da durum farklı değildir.
Rakibimiz hakkında her yerde yazılıp çizilen teknik taktik konuların dışında kalarak söyleyeceklerim bu kadardı, biraz da çubuklu konuşsun diyelim. 
Фенербахче - Спартак

Hiç yorum yok: