Cumartesi, Ağustos 13

Eintracht Braunschweig

Almanya'nın her sezon olduğu gibi bu sezon da adından söz ettirmeye başlayan bir takımı var; Eintracht Braunschweig. Takıma, Braunschweig kenti ev sahipliği yapıyor. Braunschweig, Almanya'nın 13 eyalet, 3 serbest şehiri arasından Aşağı Saksonya eyaletine bağlı bulunan, bu eyaletin 2. büyük kentidir. Braunschweig'te yaklaşık 245 bin kişi yaşıyor ve kentin yarısını Almanlar oluştururken, geri kalan yarısını Türkler, Polonlar, Hintliler ve Araplar oluşturmaktadır. Coğrafi ve demografik bilgilere bir son verip, kulüple ilgili bilgilere geçelim.
1895'te kurulan tam adıyla Braunschweiger Turn-und Sportverein Eintracht olan bu spor kulübü adından da anlaşılacağı üzere sadece futbol ile ilgilenmiyor. Kuruldukları gün, Futbol ve Kriket Kulübü olarak faaliyete geçiyorlar. 1920 yılına  geldiğimizde Eintracht Braunschweig ismini kullanmaya başladılar. 2. Dünya Savaşı sırasında TSV Braunschweig adıyla sahada top koşturuyorlardı ve 2. Dünya Savaşı'nın ardından tekrar kurularak bugünkü isimlerini geri aldılar. 

1900 yılında kurulan Almanya Futbol Federasyonu'nun kurucu üyelerinden birisi konumunda olan Eintracht Braunschweig, 1963 doğumlu Bundesliga'nın da 16 kurucu üyesinden birisidir. Bundesliga'daki tek şampiyonluklarını da 1967 yılında yaşadılar ve o yıllarda Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda (bugünkü adıyla Şampiyonlar Ligi) çeyrek final oynama başarısı gösterdiler. 
Jagermeister likör reklamı
Bazı en'leri ve ilklerini yazmak gerekirse, Almanya Bundesliga'da itirazlara rağmen göğsüne reklam alan ilk takım Eintracht Braunschweig'tır. Bu konuda diğer takımlara öncülük etmişlerdir. Almanya'nın en centilmen takımı rekoru da ellerinde bulunmaktadır. 1963-73 yılları arasında Bundesliga'da oynadıkları üst üste 322 maçta kırmızı kart görmemişlerdir. Başka bir ilk ise, Bundesliga (2) tarihinde ilk defa bir takım küme düşerken + gol (52-47) averajıyla bulunduğu lige veda etmiştir. 
Kulüp tarihinde dramatik takvim yaprakları da bulunmaktadır.
1949 - Braunschweig kalecisi Gustav Fahland, Bremen forvetiyle çarpıştıktan bir süre sonra iç kanama geçirerek hayata gözlerini yummuştur. 
1971 - Kulübün ismi bir şike skandalına karışmıştır. Futbolcular, Rot Weiss Oberhausen takımına yenilmeleri için para almışlardır ve maç 1-1 bitmesine rağmen şike yerini bulmuş, A. Bielefeld'in düşmesini engellemek isteyen bir şahıs amacına ulaşmıştır. Şikenin ortaya çıkmasının ardından ise futbolcular, men ve para cezaları almışlardır.
1983 - 1974-79 sezonları arasında Doğu Almanya takımı Berliner FC Dynamo'da oynayan Lutz Eigendorf, 1980 yılında Batı Almanya'ya kaçarak Kaiserslautern forması giymiş ve Doğu Almanya Gizli Polis Teşkilatı Stasi tarafından vatan haini ilan edilmiştir. Lutz Eigendorf, 3 sezon Kaiserslautern'de oynadıktan sonra Batı Almanya'da kalmaya devam etmiş, bu sefer Eintracht Braunschweig forması giymeye başlamıştır. Eigendorf, Braunschweig'deki ilk yılında Doğu Almanya Gizli Polis Teşkilatı Stasi tarafından suikaste kurban gitmiştir.
 
1984-85 sezonunda küme düşen Aşağı Saksonya temsilcisi, o gün bugündür kurucusu olduğu Bundesliga'ya hasret kalmıştır. Sarı-Mavi renklere sahip olan kulüp, son yıllarda inişli çıkışlı bir grafik çizmektedir. 3-4 sezonda bir 2.ligi ziyaret etmelerine rağmen kalıcı olamamışlar ve Bundesliga'ya bir türlü çıkamamışlardır. 
Son olarak bu sezon Bundesliga 2'de mücadele eden ekip, sezonun 4 haftası geride kalırken 3 galibiyet, 1 mağlubiyetle lider St.Pauli'nin ardından 2. sırada bulunmaktadır. Almanya Kupası'nda da daha ilk karşılaşmalarında Bayern Munih ile oynama şanssızlığı yaşayarak, 3-0 yenildikleri maçın sonunda kupaya çok erken veda etmişlerdir. Bu sezon takımda bir de Türk bir oyuncu bulunuyor. 1990 Berlin doğumlu Emre Turan, defans mevkiinde oynamaktadır. Emre, daha önce Zentinburnuspor ve Ankaraspor'da forma giymiştir.
Eintracht Braunschweig maçlarını 24 bin kişilik çok amaçlı Eintracht-Stadion'da oynuyor ve çok sadık bir taraftar kitlesine sahipler. Takımları son yıllarda istikrarsız olmasına rağmen temiz bir taraftar psikolojisiyle takımlarına kötü günlerinde de stadı doldurarak, deplasmanlara giderek sürekli destek olmuşlardır. 

2 yorum:

ygtylmz dedi ki...

Tribünleri oldukça iyiymiş.

B. dedi ki...

Öyle gözükmekte:) Yazık ki, nazarım değdi adamlara puan kayıpları yaşamaya başladılar.